2014. október 3., péntek

Utazások Eutlantiszba – Egészségügy a természetben

Professzor – Ma el kellett mennem egy kisebb kórházi kezelésre. Tudjátok, mi volt a legrosszabb ebben? A hosszú várakozás a zsúfolt, levegőtlen folyosón. És a sokféle összezárt ember nyomasztó érzései, feszültsége, keserűsége összeér, összekeveredik, megerősíti egymást…
Kapitány – Nem beszélve a vírusokról, hiszen az ilyen tömegben óhatatlanul sokan vannak legyengült immunrendszerrel, így a vírusos fertőzések átadása is, átvétele is könnyen megy…
Doktor – Kíváncsi lennék, hogyan festenek a rendelők Eutlantiszban… Mester, mesélj nekünk erről! Egyáltalán jártál ilyen helyeken ott? Vagy ott mindenki egészség?
Mester – Náluk sokkal kevesebb a beteg ember, de van. Nem ismeretlen dolog a betegség, és nem ismeretlen dolog a baleset sem.
Professzor – Meg talán ők is öregszenek…
Mester – Későbben és lassabban, de ők is öregszenek, így igaz. Tehát bőven van rendelőintézet is, kisebb meg nagyobb kórházak is. Ami ezekben szembetűnő az az, hogy mindegyik saját elkülönített parkban van. A park egyszerűen kötelező kerete az egészségügyi intézménynek. Még a legkisebb egyszemélyes rendelés is csak kertes házban működhet.
Kapitány – Ott élvezet lehet a várakozás is!
Mester – Valóban, ráadásul ezek nem egyszerű parkok, hanem valóságos mini paradicsomok, gyönyörű fákkal, gyönyörű virágokkal, kényelmes kerti bútorokkal, különféle nagy színes felületekkel, kis tavacskákkal és szökőkutakkal…
Professzor – Szerintem egy ilyen parknak egyszerűen gyógyító hatása lehet.
Mester – Pontosan erről van szó, ezért tartják fontosnak ezt a vívmányt. Hiszen ez nem csak jó hangulatot biztosít, hanem megnyugtat, oldja a szorongásokat, erősíti az immunrendszert.
Doktor – Egy rendezett társadalomban ez nem is luxus, hanem ésszerű befektetés.
Professzor – Ha luxus is, ez a világ legszebb luxusa. És ami különösen fontos, mindenkié.
Doktor – De mi van akkor, ha rossz az idő? Vagy Eutlantiszban nincs rossz idő?
Mester – Már hogy ne lenne náluk is rossz idő. Tőlük is hallottam azt a mély bölcsességet, hogy nincs jobb a rossz időnél. Nos, ott maguk az épületek is úgy vannak kialakítva kisebb-nagyobb átriumokkal, fedett tornácokkal, téli kertekkel, hogy még rossz időben is a várakozás mintegy a természetben megy.
Kapitány – Jó, kint lenni a parkban biztosan élvezetes és gyógyító hatású, de mikor és hogyan kerülnek az orvos elé a kint pihenő páciensek?
Mester – A mobil telefonok világban ez gyerekjáték. Természetesen legelőször az ember jelentkezik a recepciónál, azután pedig gondtalanul élvezheti a természetet a parkban. Amikor készülnie kell, szólnak neki készülékén. És minden esetre a recepciónál van néhány kikölcsönözhető telefon.



* * *